Rigsfællesskabet
og det nordiske samarbejde
Konference torsdag 28. sept 2023 kl 1300
Løkshøll, Runavík
Konferencen afholdes på skandinavisk sprog.
Moderator: John Johannesen
Tiltakið er ókeypis og opin fyri øll, men neyðugt er við tilmelding. Tað gert tú her
Seinasta tilmeldingarfreist er mikudagin 27. septembur kl. 1000
Program
13:00 – 13:10 | Introduktion | Ásmundur Guðjónsson , bestyrelsemedlem foreningen Norden på Færøerne |
13:10 – 13:30 | Hvorfor har rigsfællesskabet overlevet sig selv | Michael Zimler-Johns forhenværende dansk ambassadør |
13:30 – 13:50 | Den vanskelige samtale om “rigsfællesskabet” | Bárður Larsen Cand Jur, lektor, Færøernes Universitet |
13:50 – 14:10 | Kaffe | |
14:10 – 14:30 | Hvilke andre muligheder for fællesskab findes som alternativer til rigsfællesskab | Jens Christian Svabo Justinessen phd, lektor, Færøernes Universitet |
14:30 – 14:50 | Om nordiske perspektiver i en ændring af rigsfællesskabet | Bertil Haarder forhenværende folketingsmand og medlem i Nordisk Råd |
15:10 – 16:30 | Paneldebat |
Panel bestående af
|
Ráðstevna um Ríkisfelagsskapin og Norðurlendskt samstarv
Eru tað rembingar í ríkisfelagsskapinum millum Grønland, Føroyar og Danmark? Hvør er orsøkin til, at misnøgdin kemur fram ferð eftir ferð. Er tað aðrir mátar hjá hesum trimum londum at skipa felagsskapin? Hvørja avleiðing fær øðrvísi felaggskapur millum londini á norðurlendska samstarvið?
Hesir spurningar verða svaraðir á ráðstevnu um Ríkisfelagsskapin og Norðurlendska samstarvið, sum Norrøna Felagið og Fróðskaparsetrið skipa fyri í felag tann 28. september.
Til at svara hesum spurningum hava vit fingið Bertel Haarder, fyrrverandi fólkatingsmann og Michael Zilmer-Johns, fyrrverandi sendimaður fyri danska uttanríkisráðið. Saman við hesum báðum dønum verða innlegg eisini fra Jens Christian Svabo Justinessen, samfelagsfrøðingi og Bárður Larsen, juristi, sum báðir arbeiða á Setrinum.
Í panelkjakinum luttaka Axel Vilhelmson Johannesen, formaður í javnaðarflokkinum, Bárður á Steig Nielsen, formaður í sambandsflokkinum og Bjarni Kárason Petersen, ráðharri í norðurlandamálum.
Ráðstevnan verður 28. september kl 13:00 til 16:30 í Løkshøll, Runavík. Ráðstevnan er ókeypis, men neyðugt er at melda til. Skrá og tilmelding á heimasíðuni hjá Norrøna felagnum.
Ráðstevna "Rigsfællesskabet og det nordiske samarbejde"
- Staður: Løkshøll, Rókarvegur 1, 620 Runavík
- Dagur og tíð: Hósdagur 28. septembur 2023 kl. 13.00 - 16.30
- Málbólkur: øll
- Kostnaður: Ókeypis
Baggrund
Sæt fart på integrationen af landene i Norden
Det nordiske samarbejde har i Vision 2030 ambitionen om at i 2030 skal Norden være den mest integrerede region i verden. Ambitionerne bliver artikuleret i alle drøftelser i nordiske fora. På det konkrete plan bliver der gjort mange nyttige tiltag for at styrke processen til en større integration i Norden. Som eksempler kan nævnes det arbejde som Grænsehindringsrådet gør for at harmonisere love og regler, således at undgå eller løse uhensigtsmæssige grænsehindringer. Nordjob, som støtter unge til at arbejde i andre nordiske lande og gøres bekendt med landets arbejdsliv og kultur. Norden i Skolen, som producerer undervisningsmateriale til folkeskolen således at eleverne kan undervises i de andre landes særpræg. Og der er mange andre initiativer i gang som understøtter integrationen.
På det politiske niveau har drøftelserne især haft udgangspunkt i konsekvenserne af Ruslands invasion af Ukraine. Sverige og Finland ansøger om optagelse i NATO, hvilket har give anledning til hvorvidt det nordiske samarbejde bør inkorporere udenrigspolitik, forsvarspolitik, sikkerhedspolitik, beredskabspolitik i organisationernes politikportefølje og med evalueringen af Covid 19 pandemien er krisehåndtering også sat på det nordiske samarbejdets agenda. At udvide det nordiske samarbejde i regi af Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd er en aktuel mulighed og også ønskværdig set fra den globale politiske situation Norden befinder sig i.
Men det øverste politiske niveau, integration af regeringerne, er endnu ikke kommet på agendaen i det nordiske samarbejde. Den ultimative integration er netop et mere omfattende og forpligtende samarbejde i tråd med Gunnar Wetterbergs debatoplæt ”Forbundsstaten Norden” fra 2010.
Foreningen Norden på Færøerne vil gerne tage stafetpinden op og gennemføre en række aktiviteter som alle sammen drøfter forbundstanken fra forskellige vinkler og ståsteder.
I starten vil vi fokusere på de små lande i det nordiske samarbejde, Grønland, Island, Færøerne og Åland, netop fordi disse lande blev stort forbigået under drøftelserne i 2010.
Tiltag
På nationalt niveau vil Foreningen Norden på Færøerne arrangere aktiviteter (møder, seminarer, konferencen), hvor man drøfter enkelte vinkler i en mulig forbundsstat i Norden.
Eksempler:
- Kan rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne omdannes til en forbundsstat?
- Hvilke konsekvenser får Sveriges og Finlands medlemskab i NATO på det nordiske samarbejde
- Hvordan ser sikkerhedssituation ud i Nordatlanten?
Senere vil se på Islands, Grønlands og Ålands tanker og ønsker om en nordisk forbundsstat. Muligvis som en fælles konference om emnet.
Afslutningsvis vil vi arrangere en nordisk drøftelse om temaet under det danske (færøske, grønlandske) formandskab i Nordisk Ministerråd i 2025.
Samarbejdsmuligheder
Foreningen Norden på Færøerne vil prøve at etablere så mange samarbejdsrelationer som muligt i at få dette tema realiseret på en konstruktiv og faglig forsvarlig måde. Blandt potentielle samarbejdspartnere er:
- Foreningerne Norden i Grønland, Island og Åland
- Færøernes universitet og lignende institutioner i de tre andre lande
- Vestnordisk Råd
- De fire landes samarbejdsministre og eventuelt udenrigsministre
- Nationale parlamenter
Ráðstevna "Rigsfællesskabet og det nordiske samarbejde"
- Staður: Løkshøll, Rókarvegur 1, 620 Runavík
- Dagur og tíð: Hósdagur 28. septembur 2023 kl. 13.00 - 16.30
- Málbólkur: øll
- Kostnaður: Ókeypis